Az Ön bőre, a mi felelősségünk!
Az Ön bőre, a mi felelősségünk!

Dohányos bőr

A cigarettafüst több mint 400 féle toxint tartalmaz, mely közvetlenül a véráramba kerül, onnan pedig a szervezet valamennyi részébe, beleértve a bőrt is, eljut. A dohányzás hatására összehúzódnak az erek a bőrben, így kevesebb oxigén jut a szövetekbe. A felesleges anyagok, elhalt sejtek elszállítása is akadozik a csökkent keringés miatt. A vér besűrűsödik. Csökken a kollagéntartalom (többek között emiatt tapasztalják a dohányosok azt, hogy a sebeik lassabban gyógyulnak).

 

Egy felmérés arra világított rá, hogy egyetlen cigaretta elszívásával a vazokontrakció 90 percen át fennmaradhat. Egy cigaretta után a hüvelykujjban a vérkeringés 24%-al csökken, két cigaretta után pedig 29%-al. Egy további tanulmány szerint, 10 perc dohányzást követően a szövetek oxigénnyomása majdnem egy órán át csökkent értéket mutat, azaz egy tipikus napi egy dobozt elszívó dohányosnál ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy szinte egész nap hipoxiás marad a bőrszövet (Smith and Fenske, Journal of the American Academy of Dermatol). Még egy érdekesség: 25 pár egypetéjű ikerpárt vizsgáltak meg. A pár egyike egész életében dohányzott, a másik pedig sosem gyújtott rá. A felkar belső oldalán mérték a bőr vastagságát. Az eredmények értelmében a dohányzók bőre 25%-al vékonyabb, mint a nem dohányzóké. Volt olyan ikerpár, ahol ez az értéke elérte a 40%-ot. (Twins study, St Thomas's Hospital).

 

A dohányos bőrét könnyű felismerni tehát: szürkés színű, elvékonyodott, ráncok jelennek meg a száj és a szemkörnyék területeken, laza, csökkent kollagén- és elasztin tartalommal bír. Hagyjunk fel a dohányzással. 24 órával az utolsó cigaretta után már megkezdődik a szívinfarktus kockázatának csökkenése. Három héttel később megindul a tüdő tisztulása. 10 dohányzásmentes év után a tüdőrák kockázata ugyanarra a szintre jut vissza, mint a nemdohányzóké.

 

Ha abba is hagytuk a dohányzást, a bőr károsodása miatt hajlamosabb lesz a korai öregedésre, az öregségi foltok kialakulására. Számos külsőleg alkalmazott hatóanyag bizonyul hasznosnak a dohányos bőr kezelésében. Érdemes figyelmet szentelni az A- és C-vitaminos kezeléseknek, az oxigenizáló vagy a retinolos kezeléseknek, mert ezek nagyon szép eredményt hozhatnak. Komolyabb esetekben hasznos lehet a feltöltés, a botox, a kémiai peeling, vagy a mikrodermabrázió. A lézeres felületmegújíító kezelésekre is hálásan reagál a bőr.Szolgáltatásaink
Bőrgyógyászat
+
Arckezelések
+
Testkezelések
+
Plasztikai sebészet
+
Végleges szőrtelenítés
+


Aktuális ajánlatok


Bejelentkezés
Adja meg a szükséges adatokat, kollégánk visszahívja Önt konzultációs időpont egyeztetésére.


ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Copyright © 2019 ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Az oldalon megjelenő képek, videók, információk a Royal Clinics orvos-esztétikai központ tulajdonát képezik!