Az Ön bőre, a mi felelősségünk!
Az Ön bőre, a mi felelősségünk!

Ezt teszi a tél a bőrünkkel- tippek, javaslatok a túléléshez

Egészséges bőr
 
Az alapvetően egészséges bőrű egyének esetén is a téli körülmények bőrpanaszokat okozhatnak.
 
Bőrszárazság, viszketés…
 
…vakarás, még erősebb viszketés, még erősebb vakarás… Egy körforgás, amit fontos megelőzni, vagy ha azt nem is sikerül, akkor is mielőbb megszakítani.
 
 


Az okok:
 
A fűtéssel a lakás és munkahelyek levegője nagyon szárazzá válik. A bőrön keresztül ilyenkor nő a vízvesztés, megborul a normális barrier- azaz a bőr védőfunkciója-, és egyrészt kiszárad, másrészt viszketés indul. A száraz, barrier funkciójában károsodott bőr pedig sokkal esendőbb a külső hatásokkal szemben, legyen az a kinti hideg levegő, egy-egy allergiás folyamatot kiváltani képes allergén , vagy valamilyen kórokozó.
 
Mi tehetünk, hogy megelőzzük, vagy javítsuk a kialakult panaszokat?
 
1. A bőr vízben áztatása tovább fokozza a kiszáradást! Válasszuk ezért a zuhanyozást inkább, és azt is a lehető legrövidebb ideig!
 
2. Ne legyen túl forró a bőrt érő víz hőmérséklete!
 
3. Fontos a rendszeres krémezés. Ebben a szezonban ajánlatos zsírosabb jellegű kenőcsöket, vagy testesebb krémeket használni, és a bőrt rendszeresen kenni.
 
4. Akinek súlyosabb bőrpanaszokat okoz a téli szezon, náluk folyamatos vízpárologtatás megfontolandó!
 
5. Érdemes kerülni az allergénekben dús kozmetikumokat, azaz például minél kevesebb illat és /vagy színanyagot tartalmazzanak a téli készítmények.
 
6. Nem javasolt olyan arctisztítót választani, ami szárítja a bőrt!
 
 
Egyéb téli bőr-ügyek
 
Ezen felül gyakoribb a téli szezonban a hajhullás, körömtöredezés is. A panaszok hátterében enyhébb esetben csak a friss gyümölcsök és zöldségek hiányából fakadó állapotok állnak, azonban egyéb okok felderítésére is szükség lehet.
 
Érdemes vigyázni a fagyásra is ami a tartós hideg levegőn, főleg a test ún. akrális területein következhet be (orr, fül lábujjak), ahol a keringés egyébként is gyérebb.
 
A haj korpásodása is gyakran alakul ki a téli hónapokban egyrészt szintén a hajas fejbőr szárazabb jellege miatt, másrészt a hideg, szeles időjárás szintén elősegíti a kialakulását.
 
Fontos még, hogy a fényvédelem nem hagyható el, főleg havas, magaslati körülmények között!
 
Javasolt ilyenkor megejteni az éves bőrgyógyászati anyajegy-vizsgálat kontrollt is!
 
 
És mi lesz a bőrbetegségekkel a télen?
 
A napfény hiányából fakadóan sok esetben romlik a pikkelysömör által érintett bőr állapota.
 
Az ekcémás páciensek szintén a bőrállapot romlását észlehetik, a fenti mechanizmus miatt, hiszen az ekcémás bőrnek pont ez a barrier funkciója károsodott.
 
A rosaceás arctünetek is sok esetben romlanak, melynek több oka is lehet: egyrészt a hideg, szeles levegőre való fokozott érzékenység, a több forró étel-ital fogyasztás, illetve a hideg- meleg hőmérséklet gyakori ingadozása is hozzájárulhat a tünetek romlásához.
 
Mindezek ismeretében érdemes megpróbálni megelőzni a tünetek kialakulását, vagy romlását. Amennyiben súlyosabb tünetek, panaszok jelentkeznk, szívesen segítek egy konzultáció keretein belül!
 
 
Írta: dr. Hatvani Zsófia, bőrgyógyász szakorvos, PhD, Royal Clinics orvos-esztétikai központ, a cikk forrása: happydermis.hu


Szolgáltatásaink
Bőrgyógyászat
+
Arckezelések
+
Testkezelések
+
Plasztikai sebészet
+
Végleges szőrtelenítés
+


Aktuális ajánlatok


Bejelentkezés
Adja meg a szükséges adatokat, kollégánk visszahívja Önt konzultációs időpont egyeztetésére.


ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Copyright © 2019 ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Az oldalon megjelenő képek, videók, információk a Royal Clinics orvos-esztétikai központ tulajdonát képezik!