Az Ön bőre, a mi felelősségünk!
Az Ön bőre, a mi felelősségünk!

Növekedési faktorok és őssejtek

 

Növekedési faktorok és őssejtek – vajon hogyan szolgálják a szépítészet céljait?
 
Az esztétikai ipar egyik legújabb felfedezése az, hogy a növekedési faktort tartalmazó anyagok, hatóanyagok aktiválják, felgyorsítják a sejtműködést és emiatt megfiatalodik a bőr, őssejtekkel kombinálva pedig még erősebb ez a hatás. Nézzük meg, hogyan hatnak ezek a modern eljárások. 
 
A növekedési faktor (angolul: growth factor) maga egy olyan természetes anyag, mely képes a sejtnövekedés, a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás stimulálására. Általában a növekedési faktor vagy egyfajta fehérje, vagy szteroid hormon. A növekedési faktorok nagyon fontosak a szervezetben, mert többféle sejtfolyamatot szabályoznak. 
 
Sokféle növekedési faktort ismerünk. Egyvalami közös bennük: minden esetben pozitív hatást gyakorolnak. Pl. a fibroblaszt növekedési faktorok (FGF) és a vaszkuláris endotheliális növekedési faktorok (VEGF) az érképződést stimulálják. 
 
 
Az esztétikai területen azok a növekedési faktorok jutnak fő szerephez, melyek a bőr állapotát javítják, élénkítik az anyagcserét és új ereket építenek, ezáltal javul a szövetek tápanyag és oxigén ellátottsága.
 
Növekedési faktorok számát kétféleképpen növelhetjük a bőrben. Egyrészt indukálhatjuk magát a szervezetet a faktorok termelésére, másrészt koncentrált formában vissza- vagy bejuttathatjuk őket a kezelendő területre. 
 
Amikor mikrotűs dermarolleres kezelést végzünk, az eljárás a bőr természetes sebgyógyító reakcióját hasznosítja, még akkor is, ha az a seb egészen apró. Fontos megérteni, hogy amikor a tű a bőrbe hatol, ez a sérülés, még ha kicsinek is tűnik, vérzést vált ki, hiszen a vékony kapillárisok sérülnek. Vérzés esetén a vérlemezkék automatikusan a helyszínre sietnek, még akkor is, ha a sérülés ennyire apró. 
 
Ez váltja ki a növekedési faktorok poszt-traumatikus kibocsátását és a fibroblasztok osztódásának aktiválását. A reakció automatikus, és olyan aktivitást indít el a szervezetben, mely a fibroblasztokat, a bőr saját őssejtjeit utasítja a kollagén és elasztin termelésére.
 
Az angiogenezis, vagy más néven neovaszkularizáció, azaz az új erek épülése, párhuzamosan történik a fibroblaszt osztódással, amikor az endoteliális sejtek a sebbe vándorolnak. 
 
Másik megoldás, amikor saját vérünkből nyerik ki a vérlemezkéket, és koncentrált vérplazma formájában juttatják vissza a bőrbe, apró tűszúrásokkal. A vérlemezkék számos növekedési faktort és emellett egyéb hasznos anyagokat tartalmaznak és segítik a bőr megújulását. Az eljárás neve PRP vagy Drakula-terápia.
 
Amivel fokozható a hatás az, ha a növekedési faktorokat az őssejtes hatóanyagokkal kombináljuk. Miért? Az őssejt olyan sejt, mely képes arra, hogy többféle sejtté differenciálódjon, osztódjon. Ehhez viszont különbölő növekedési faktorokra van szükség fejlődése során. A ritka őssejtek a növekedési faktorok hatására gyorsan új sejteket termelnek, méghozzá olyan sejtetek, melyekre az adott károsodott szövetben szükség van. Tehát könnyebben és gyorsabban lehet például az arc szöveteit regenerálni, fiatalítani. 
 
Testünk működésének egyre alaposabb megértésével finomabbra hangolódik az esztétikai beavatkozások sora is. A fentiek szakszerű alkalmazása tapasztalatot és szakmai tudást igényel, mely által valóban hatásos és tartós bőrfiatalító hatást képes elérni a beavatkozás. 
 
Ha érdekli Önt a fenti kezelések valamelyike, vagy kíváncsi arra, hogy az Ön problémájára milyen megoldást javaslunk, igényeljen konzultációs időpontot a Royal Clinics orvos-esztétikai központ telefonszámán, a 06 20 323 3298-as számon vagy az info@royalclinics.hu e-mail címen. 


Szolgáltatásaink
Bőrgyógyászat
+
Arckezelések
+
Testkezelések
+
Plasztikai sebészet
+
Végleges szőrtelenítés
+


Aktuális ajánlatok


Bejelentkezés
Adja meg a szükséges adatokat, kollégánk visszahívja Önt konzultációs időpont egyeztetésére.


ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Copyright © 2019 ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Az oldalon megjelenő képek, videók, információk a Royal Clinics orvos-esztétikai központ tulajdonát képezik!