Az Ön bőre, a mi felelősségünk!
Az Ön bőre, a mi felelősségünk!

Útmutató végleges szőrtelenítéshez

Útmutató kisokos a végleges szőrtelenítésre vágyóknak - Mit, mikor és hogyan?

 

Az ősz nemcsak a regenerálódásra, a feltöltődésre és megújulásra a legjobb időszak, hanem arra is, hogy a már régóta tervezett végleges szőrtelenítést is elvégezzük. A napos idő elmúltával érdemes minél előbb belevágnunk a cseppet sem rövid kezeléssorozatba. Tóth Hajnalka, a Royal Clinics orvos- esztétikai központ egészségügyi szakkozmetikusa és szakmai vezetője avatott be minket a tartós szőrtelenítés rejtelmeibe. Elárulta a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat, melyek segítségével már bárki tökéletesen simán, szőrszálak nélkül hódíthat majd a következő strandszezonban!

 

Mielőtt alávetnénk magunkat a tartós szőrtelenséget eredményező kezelésnek, az eljárást végző szakembernek számos dolgot kell ellenőriznie és vizsgálnia. Elsődleges szempont a bőr minőségének és pigmentáltságának vizsgálata. A Fritzpatrik skála megmutatja, hogy milyen a bőr pigmentációja, de a végleges szőrtelenítés megkezdése előtt nem is ez a legfontosabb szempont, hanem az, hogy a leégésre mennyire hajlamos a bőrünk. Ez gyakran nem is függ össze a bőrszínnel, hiszen egy sötét bőrű ember is nagyon könnyen leéghet, míg egy világos bőr is lehet nagyon ellenálló. Fontos a kezeléshez, hogy pontosan tudjuk, bőrünk, milyen típusba tartozik. A kezeléssorozat megkezdése előtt így mindig meg kell bizonyosodni a páciens paramétereiről. Egy érdekesség, hogy mi az eljárás során pont fordítva dolgozunk. Azokat, akik a napon inkább megégnek, mint barnulnak, kevésbé erős, míg akik a napon jobban barnulnak, akiknek sok a pigment anyaguk a bőrben, amely képes elnyelni a fényt, azokon erősebb fényterápiát alkalmazunk a kívánt hatás elérése érdekében - árulta el Tóth Hajnalka, majd hozzátette, hogy ez az eljárás során tapasztalt érzeteknél is így jelenik meg. Általában a világosabb bőrűeknél sokkal gyengébbek, tompábbak a hatások, mivel náluk csak kifejezetten a szőr nyeli el a fényt, ezáltal bőrük szinte teljesen érintetlen marad.

 

Ezek az egészségügyi problémák kizáró tényezők lehetnek!

 

Fontos, hogy ne álljunk semmilyen orvosi beavatkozás, illetve bőrgyógyászati kezelés alatt, valamint számos betegség, mint a tartós magas vérnyomás, ízületi gyulladás, hormonzavar, herpesz és daganatos betegségek is kizáró tényezők. A kezelést végző szakembert pedig informálni kell arról, ha rendszeresen szedjük az alábbi készítmények valamelyikét: fogamzásgátlót, magas hormont tartalmazó, vagy véralvadást gátló, gyulladáscsökkentő, illetve orbáncfüvet tartalmazó szereket, antibiotikumot. Ez azért nagyon fontos, mert a készítmények bőrünket fényérzékennyé tehetik, ezáltal csökkenthetik a kezelés hatékonyságát.

 

Mikor kezdhetünk neki a tartós szőrtelenítésnek?

 

A kezeléssorozatot akkor érdemes elkezdenünk, ha már körülbelül egy hónapja nem ért minket tartós fényhatás, ezért a november-december környéki időszak a legoptimálisabb arra, hogy a nem kívánt szőrzettől végérvényesen megszabaduljunk. Ám nemcsak a kezelések előtt, hanem teljes ideje alatt sem szabad, hogy a kezelt felületet bármilyen más fényterápia, vagyis napfény vagy szoláriumi behatás érje. Sőt, mivel a bőrt semmilyen barnító hatás sem érheti, a különböző önbarnítók használata is ellenjavallt. Minél barnább a bőr, annál kevésbé lesz hatékony a kezelés, a bőr pedig annál érzékenyebben reagál majd rá. Fontos ezt a kritériumot is betartani, hiszen megszegésével nem kívánt égésnek, gyulladásnak vagy pigmentálódásnak tehetjük ki bőrünket.

 

Mennyi az esély, hogy a szőrszál visszanő a kezelt felületen?

 

A végleges szőrtelenítés alá vetendő területen, már a kezelések megkezdése előtti minimum egy hónapban csak borotvát használjunk! Tilos a szőr bármilyen más úton való eltávolítsa ebben az időintervallumban, valamint az eljárás teljes időtartama alatt. Ez az eljárás azon alapszik, hogy a bőr mélyén, a szőrtüszőben lévő mátrixsejtet, amely a szőrnövésért felelős, kiiktatja. Mindezt úgy éri el, hogy a szőr festékanyagának fényelnyelő tulajdonságára épít, amely azáltal, hogy levezeti a fényt az osztódó sejtbe, kiírtja azt, így 2 hét múlva a szőrszál kihullik, és soha többé nem termelődik helyén szőr. Ebből a szempontból igaz, hogy a szőrtelenítés végleges, mert az a szőrszál, amely az eljárás során kihullik, nem nő többé újra. Ám az emberi szervezetben sok kicsiny osztódó sejt van, amelyek képesek akár később is feléledni és termelni, hiszen a szervezetben szőrváltás van, nem egyszerre dolgoznak a sejtek, lehetnek pár szálas visszanövések sejtmegújulásnál. De az a mennyiség, amelyből indultunk a kezelés előtt már soha nem nő vissza, a kezelt területen csupán körülbelül 10%- nyi szőr termelődhet újra, ez is legkorábban a kezelés elvégzése után 5-7 évvel. Ám mindez csak akkor áll fenn, ha normál hormonháztartású szervezetről van szó. Ha bármilyen okból kifolyólag a hormonszint felborul, akkor az képes lehet rendellenes helyeken rendellenes szőröket növeszteni, amelyekkel a harcot felvenni még a különleges lézertechnológiákkal sem lehet. Ha valaki ilyen problémákkal küzd, érdemes előbb a hormonzavart orvosolni, hiszen ilyen esetben az eljárások semmilyen garanciát nem tudnak biztosítani.

 

Más igényei vannak a különböző korosztályoknak


Életkort tekintve érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a szőrtelenítést, amikor még nincsenek ősz szálak és még a pigmentsejtek is aktívan működnek, illetve a szőrszálak még növekvő fázisban vannak. A hozzánk betérő hölgyek legnagyobb százaléka a hónalj, valamint az intim területeken kíván megszabadulni tartósan a szőrzettől, valamint a középkorú, idősebb korosztálynál a nem kívánt területeken, elsősorban arcon megjelenő szőrnövekedések eltávolítását kérik. Az arcon megjelenő rendellenes szőrkinövések kezelésében kifejezetten hatékonyak tudunk lenni, itt elsősorban a lézeres eljárás az, ami bevált- magyarázza Tóth Hajnalka, a Royal Clinics orvos- esztétikai központ szakembere.

 

Sok embernél csak a kombinált terápia válik be

 

Alapvetően két féle technológiát alkalmazunk a tartós szőrtelenítésnél. Az alap berendezés az úgynevezett DPC technológia, amely a tartós szőrtelenítés leghatásosabb és legkorszerűbb eljárásainak egyike. Ez nagy energiasűrűségű villanásokban leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A másik eljárási mód egy lézergép segítségével elvégzett technika, amelynél elsősorban az irányított, fókuszált, folyamatos fényhullámok fejtik ki a kívánt hatást. Mindkét eljárást a szakember speciálisan a páciens bőr- és szőrtípusához precízen állít be. Ám a két terápiát gyakran váltogatjuk, kombináljuk egy adott személynél elvégzett kezeléssorozat alatt, mert azt vesszük észre, hogy a szervezet hozzászokik, még ezekhez az erőteljes fényterápiás kezelésekhez is. Természetesen, van olyan eset, hogy csak az egyik eljárás felel meg, például a nagyon fehér bőrű pácienseknél. A végleges szőrtelenítés egyébként mindig két részből áll. Van egy kezdeti szakasz, amikor normális esetben, hathetente kell kezelni a felületet, ám ez egyénenként és a kezelt területtől függően változik. Általában ilyenkor 6-8 kezelésre van szükség, majd az utolsó kezelést követően fél évvel, illetve egy évvel kell még egy-egy kontrollkezelést elvégeztetni.Szolgáltatásaink
Bőrgyógyászat
+
Arckezelések
+
Testkezelések
+
Plasztikai sebészet
+
Végleges szőrtelenítés
+


Aktuális ajánlatok


Bejelentkezés
Adja meg a szükséges adatokat, kollégánk visszahívja Önt konzultációs időpont egyeztetésére.


ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Copyright © 2019 ROYAL CLINICS orvos-esztétikai központ
Az oldalon megjelenő képek, videók, információk a Royal Clinics orvos-esztétikai központ tulajdonát képezik!